Christina Sarich, naturalsociety.com
Polska
2013-08-03
Ostatnio opublikowane w czasopiśmie Journal of Hematology & Thromboembolic Diseases, badanie podkreśla potencjalne "białaczkogenne" właściwości biopestycydów toksyn Bt używanych w niemal całej żywności GMO, które są obecnie uprawiane na ponad 3,9 mln hektarów upraw w Stanach Zjednoczonych. Wiele z tych roślin jest wysyłanych do innych państw, które nie zakazały jeszcze importu żywności GMO, więc częstość ich stosowania na terytorium USA ma wpływ na całą planetę.
[...] Obecnie nowe badanie wskazuje, że biopestycydy zaprojektowane do upraw, takich jak kukurydza, soja, trzcina cukrowa, itp. zawierają tzw Bacillus thuringiensis (Bt), również znany jako Cry-toksyna, które przyczynia się do różnego rodzaju problemów zdrowotnych, w tym: • zaburzenia krwi • nowotworów układu krwiotwórczego (nowotwory krwi), czyli białaczka • Tłumienie proliferacji szpiku kostnego • Nieprawidłowe wzorce limfocytów