Nowe
upublicznione badanie pokazuje, że spożywanie genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy lub soi prowadzi do znacznych zaburzeń narządów wewnętrznych u szczurów i myszy, szczególnie w wątrobie i nerkach. Sprawdzając dane z 19 badań na zwierzętach, profesor Gilles-Eric Séralini i inni odkryli, że 9% mierzonych parametrów, w tym biochemia krwi i moczu, masa narządów, i mikroskopowa analiza (badania histopatologiczne), były znacznie zaburzone w grupach zwierząt karmionych GMO. Nerki u samców wypadły najgorzej, z 43,5% wszystkich zmian. Kolejna była wątroba u samic z 30,8%. Raport opublikowany w Environmental Sciences Europe w dniu 1 marca 2011 r., potwierdza, że "zbieżne dane zdają się wskazywać, na to że problemy z wątrobą i nerkami są efektem diety GMO." Autorzy zwracają uwagę, że wątroba i nerki “są głównymi organami reagującymi" w przypadku chronicznej toksyczności żywności.
"Inne organy takie jak serce i śledziona, lub komórki krwi również mogą być zaatakowane", czytamy w dokumencie. W rzeczywistości niektóre zwierzęta karmione genetycznie zmodyfikowanymi organizmami zmniejszają swoją masę ciała u co najmniej jednej z płci, co jest "bardzo dobrym predyktorem wystąpienia działań niepożądanych w różnych narządach.”
Zmodyfikowana genetycznie soja i kukurydza wykorzystywana w badaniach "stanowi 83% dostępnego na rynku GMO", które obecnie jest spożywane przez miliony ludzi. Choć zbadane efekty GMO mogą mieć poważne konsekwencje dla populacji ludzkiej, autorzy pokazują, jak wiele problemów związanych z GMO może łatwo przejść niezauważonych przez niekompetentne w dużej mierze powierzchowne oceny bezpieczeństwa, które są używane na całym świecie.
Ilości plemników w dalszym ciągu spadają, twierdzą naukowcy.Zanieczyszczenie środowiska, tworzywa sztuczne, substancje chemiczne, farmaceutyki, pestycydy, niezdrowa dieta, technologie emitujące promieniowanie - te i wiele innych czynników, przyczyniają się do epidemicznego spadku liczby plemników u współczesnych mężczyzn, twierdzą naukowcy. Według doniesień, około osiem milionów par w USA ma obecnie problemy z płodnością, a około połowa z tych przypadków łączy się z niskiej jakości męskim nasieniem.
Dziś mężczyźni mają dużo niższą ilość plemników niż 50 lat temu. W czasach poprzedzających środki chemiczne w rolnictwie, fluor w wodzie, i telefony komórkowe, narażenie na szkodliwe czynniki dla nasienia były ograniczone. Stały wzrost poziomu chemikaliów zaburzających system hormonalny i inne szkodliwe czynniki w dalszym ciągu sieją spustoszenie na męskiej płodności, a epidemia tylko się pogarsza.
W ubiegłym roku pięcioletnie
badania dowiodły, że bisfenol A (BPA), związek chemiczny powszechnie stosowany w wielu tworzywach sztucznych, jest odpowiedzialny za zniszczenie plemników. Inne badania przedstawione w 2006 r. na konferencji American Society for Reproductive Medicine pokazały, że selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny
(SSRI) używane w popularnych lekach przeciwdepresyjnych mogą dosłownie zredukować poziom ludzkich plemników do zera.
Naukowcy z Cleveland Clinic Lerner College of Medicine w Case Western Reserve University w Ohio wykazali, że
regularne korzystanie z telefonów komórkowych prowadzi do znacznego spadku liczby plemników. A najnowsze badania z University Hospital San Cecilio, Granda, Hiszpanii wykazały, że często stosowane w uprawach żywności
pestycydy doprowadziły do niskiej jakości i obniżenia liczby plemników.
Otyłość, jedzenie fast foodów i picie napojów gazowanych, trzymanie laptopa na kolanach, a nawet zbyt wiele gorących kąpieli
niszczy ilość plemników.Tak więc, ważnym jest dla ludzi, którzy dbają o własną płodności aby zwrócili uwagę na środowisko, styl życia oraz czynniki dietetyczne, które negatywnie wpływają na jakość nasienia, i szukali sposobów na unikanie ich. Bardzo ważne jest również dla mężczyzn, którzy borykają się z takim problemem aby walczyli z nim poprzez prowadzenie
odpowiedniego rodzaju żywienia, które pomoże zwiększyć jakość nasienia.Źródła tego artykułu:
LINK,
LINK,
LINK.
(przypis prisonplanet.pl
Warto również zapoznać się z wynikami rosyjskich badań na szczurach, które ewidentnie wskazują na sterylizujące właściwości GMO.
Dokumenty PDF z badań rosyjskich.)