Badanie: Badano matki pod względem toksyn zawartych w żywności GM.Toksyny zabijające szkodniki zawierające się w uprawach genetycznie zmodyfikowanej żywności, przenikają do krwiobiegu kobiet i nienarodzonych dzieci, wykazały niepokojące badania. Przełomowe badanie dało pozytywny wynik na obecność substancji chemicznych w 93% próbek krwi pobranych od kobiet w ciąży i w 80% próbek pobranych z pępowiny.
Na milionach hektarów w Ameryce Północnej i Południowej, uprawiana jest kukurydza GM zawierająca toksyny, które wprowadza się w ogromnej ilości do gospodarstw hodowlanych na całym świecie - w tym w Wielkiej Brytanii. Jednak jest już jasne, że toksyny przeznaczone do zabijania szkodników przenikają do ludzi i dzieci w łonie matki - najprawdopodobniej przez żywność.
Nie wiadomo jakie szkody może to wyrządzić, ale spekuluje się, że może to prowadzić do alergii, poronień i innych nieprawidłowości lub nawet raka. Do tej pory przemysł GM zawsze twierdził, że jeśli te toksyny byłyby spożywane przez ludzi lub zwierzęta to zostaną one zniszczone w jelitach lub przejdą przez ciało nie powodując żadnych szkód. Władze badające żywność w zakresie bezpieczeństwa w Wielkiej Brytanii i Europie przyjęły te zapewnienia, na podstawie założeń, że uprawy GM faktycznie nie różnią się od tych produkowanych tradycyjnymi metodami. Jednak najnowsze badania zdruzgotały te twierdzenia i wywołały roszczenia do nałożenia zakazu importu tych produktów i całkowitej przebudowy systemu bezpieczeństwa upraw GM i żywności. Większość światowych badań, które zostały wykorzystane do wykazania bezpieczeństwa upraw GM zostało sfinansowanych przez samych producentów.
Nowe badanie przeprowadzone przez niezależnych lekarzy w Klinice Położnictwa i Ginekologii, na Uniwersytecie w Sherbrooke w Quebeku, Kanada. Lekarze zebrali próbki krwi od 30 kobiet w ciąży i 39 innych kobiet, które nie były w ciąży. Szukali pozostałości pestycydów związanych z uprawami żywności GM. Są to tak zwane toksyny Bt, które są zaszczepiane przy użyciu technik GM do niektórych odmian kukurydzy i innych roślin.
Toksyny Bt stwierdzono we krwi 93% ciężarnych matek - 28 z 30. Stwierdzono również istnienie toksyn w 80% pępowin - 24 z 30. W grupie nieciężarnych, ślady stwierdzono we krwi 69% - 27 spośród 39.
Uważa się, że toksyny te dostają się do organizmu ludzkiego w wyniku spożywania mięsa, mleka i jaj od zwierząt karmionych kukurydzą GM.
Kanadyjski zespół powiedział naukowemu czasopismu “Reproductive Toxicology”: "To jest pierwsze badanie, które podkreśla obecność pestycydów związanych z genetycznie zmodyfikowaną żywnością we krwi matki, płodzie i u innych kobiet." Naukowcy dodatkowo stwierdzili, że toksyny Bt były "wyraźnie wykrywalne i wydaje się że przenikają przez łożysko do płodu. Wzywając do działania, zespół powiedział: "Biorąc pod uwagę potencjalną toksyczność tych środowiskowych zanieczyszczeń i delikatności płodu, są potrzebne dalsze badania.
Dyrektor “Freeze GM”, grupy skupiającej społeczność, konsumentów i organizacje ekologiczne przeciwne uprawom genetycznie zmodyfikowanym, opisali badanie jako "bardzo istotne". Pete Riley powiedział: "Badania te są dużą niespodzianką, ponieważ pokazują, że białka Bt przetrwały w ludzkim układzie pokarmowym i przeniknęły do krwi - rządowe organy regulacyjne mówiły, że coś takiego nie może się zdarzyć.
"Komisje regulacyjne powinny szybko zrewidować swoje opinie, a UE powinna skorzystać z klauzul ochronnych przewidzianych w przepisach, aby zapobiec dalszemu importowi roślin genetycznie zmodyfikowanych i ich uprawom, które wykorzystywane są do żywienia zwierząt aż do wyjaśnienia potencjalnego wpływu i skutków na zdrowie ludzi."
Link do oryginalnego artykułu:
LINK