Nazwa użytkownika
Hasło
 
  Przypomnij hasło
Genetycznie modyfikowana soja łączy się z bezpłodnością i śmiertelnością noworodków.
www.responsibletechnology.org
USA
2011-04-27
Nauka i technologia
"To były tylko rutynowe badania", powiedział rosyjski biolog Alexey V. Surov o tym, co może być niedoszacowaniem tego wieku. Surov i jego koledzy przeprowadzili badania nad soją genetycznie zmodyfikowaną firmy Monsanto (GMO) uprawianą na 91% pól USA, które wskazały na problemy ze wzrostem i reprodukcją. To co odkrył może naruszyć wielomiliardowy przemysł produkcji GMO.

Po karmieniu chomików przez dwa lata (trzy pokolenia), te na diecie GM, a zwłaszcza grupy na maksymalnej diecie soi GM, wykazały katastrofalne rezultaty. W trzeciej generacji, karmione największą ilością soi chomiki straciły możliwość posiadania dzieci. Również cierpiały na wolniejszy wzrost i wysoką śmiertelność wśród szczeniąt. A jeśli to nie jest szokujące, to niektóre chomiki w trzecim pokoleniu miały włosy rosnące w ich pyskach; zjawisko rzadko spotykane, ale rozpowszechnione wśród chomików jedzących soję GM.

Badanie, prowadzone wspólnie przez Instytut Ekologii i Ewolucji Rosyjskiej Akademii Nauk i National Association for Security Gene, ma zostać opublikowane w ciągu trzech miesięcy (lipiec 2010), tak więc będzie trzeba poczekać na dane techniczne. Ale Pan Surov naszkicował zestaw podstawowy w e-mailu. Używał chomiki Campbell, z szybkim tempem reprodukcji, podzielone na 4 grupy. Wszystkie były karmione normalną dietą, ale jedna grupa nie miała w diecie soi, inna miała soję niezmodyfikowaną, trzecia miała dodawaną soję GM, a czwarta grupa zawierała największe ilości soi GM. Stworzono po 5 par na grupę chomików, z których każdy wyprodukował 7-8 miotów, całkowicie 140 zwierząt.

Surov powiedział gazecie “Głos Rosji” ," Początkowo wszystko szło gładko. Jednak zauważyliśmy bardzo poważne efekty, gdy wybraliśmy nowe pary z ich młodych, nadal karmiąc je jak poprzednio. U tych par "wzrost był wolniejszy i osiągnęły dojrzałości płciową wolniej".

Surov wybrał nowe pary z każdej grupy, która wygenerowała kolejne 39 miotów. 52 szczeniąt urodziło się w grupie kontrolnej, 78 w grupie bez soi GM. W grupie karmionej soją GM, urodziło się zaledwie 40 szczeniąt. A z tych, 25% zmarło. To była pięciokrotnie wyższa śmiertelność niż w 5%-procentowym zakresie kontrolnym. Z chomików, które jadły wysoką ilość soi GM, tylko jedna samica urodziła. Miała 16 młodych a około 20% zmarło.

Surov powiedział: "Małe ilości narodzin w F2 [trzeciej generacji] wskazały, na sterylność wielu z nich." W opublikowanej pracy będą również znajdować się pomiary wielkości narządów w trzecim pokoleniu zwierząt, w tym jądra, śledziony, macicy, itp. A jeśli zespół będzie w stanie zebrać wystarczającą ilość środków, to przeprowadzą również analizę poziomu hormonów w pobranych próbkach krwi.


Włos, rosnący w pysku
Na początku tego roku, Surov był współautorem pracy w Doklady Biological Sciences wykazując, że w rzadkich przypadkach, włosy wyrastały w zagłębieniach worków w pyskach chomików.

"Niektóre z tych torebek zawierały pojedyncze włosy; inne, grube wiązki włosów bezbarwnych lub pigmentowanych osiągających poziom powierzchni żującej zębów. Czasami rzędy zębów otoczone były regularnymi szczotkami włosów po obu stronach.  Rosły one pionowo i miały ostre końce, często pokryte bryłami śluzu."



(A) Wygląd zewnętrzny w jamie ustnej. Torebki dziąseł (GP) z grubymi wiązkami włosów wyrastających z ich błony śluzowej są wyraźnie widoczne. (B) Tkanka kostna perforowana zębów dorosłych chomików campbelli. Widoczne liczne zagłębienia. A, Włosy.

From A. S. Baranov, O. F. Chernova, N. Yu. Feoktistova, and A. V. Surov, “A New Example of Ectopia: Oral Hair in Some Rodent Species,” Doklady Biological Sciences, 2010, Vol. 431, pp. 117–120, Original Russian Text © A.S. Baranov, O.F. Chernova, N.Yu. Feoktistova, A.V. Surov, 2010, published in Doklady Akademii Nauk, 2010, Vol. 431, No. 4, pp. 559– 562.


Po zakończeniu badania, autorzy powiedzieli, że takie zdumiewające wady mogą tylko wynikać z diety chomików prowadzonej w laboratorium. Piszą: "Ta patologia może narastać poprzez elementy żywności, które są nieobecne w naturalnej żywności, takie jak zmodyfikowana genetycznie soia (GM) lub inne składniki (soja GM i mączka z kukurydzy) lub zanieczyszczeń (pestycydów, mykotoksyn, metali ciężkich, itp.). "
W istocie, liczba chomików z owłosionymi pyskami była znacznie wyższa wśród trzeciej generacji zwierząt karmionych genetycznie modyfikowaną soją niż w jakichkolwiek innych przypadkach jakie widział Surov.


Oryginalny dokument: LINK



Więcej na ten temat

 Komentarze

Musisz być zalogowany, aby móć komentować. Jeżeli nie posiadasz konta zarejestruj się.
 
Nazwa użytkownika
Hasło
 

Więcej
Nauka i technologia

Samoświadoma sztuczna inteligencja może pewnego dnia kontrolować każde urządzenie na świecie, przewiduje wynalazca Andy Rubin.

Samoświadoma sztuczna inteligencja może pewnego dnia kontrolować każde urządzenie na świecie, przewiduje wynalazca Andy Rubin.

Sztuczna inteligencja AI jest obecnie w stanie ugotować posiłek, rozmawiać z tobą na telefonie i pokonać człowieka...

Przymusowy kanibalizm dla wszystkich.

Już można spokojnie obserwować zmiany moralności, jakie dokonały się w okresie ostatniego ćwierćwiecza. Dawniej, w XV- XIX...

Marynarka wojenna USA "omawia plany czipowania ludzi by śledzić ich każdy ruch".

Genetyk popiera amerykańskich naukowców, którzy tworzą ludzko-zwierzęce embriony.

Drony mają zastąpić pracowników sklepów Walmart.

Więcej
Globalne trendy

Globalne Trendy Strategiczne 2014-2045. #2

Globalne Trendy Strategiczne 2014-2045. #2

Kontynuacja artykułu: Globalne Trendy Strategiczne 2014-2045. #1Automatyka i praca.Rosnąca liczba usług może zostać zautomatyzowana...

Globalne Trendy Strategiczne 2014-2045. #1

W niniejszym artykule prezentujemy wybrane tematy nowego wydania brytyjskich trendów strategicznych “Strategic Trends Programme. Global...

Znikające zawody do roku 2030. 50% zawodów ulegnie komputeryzacji.

Pola bitwy 2050.

Człowiek postindustrialny. #3

kontakt e-mailowy:
© 2010 PRISON PLANET.PL  |  Wszelkie prawa zastrzeżone