Nowe badanie pokazuje jak GMO niszczy narządy wewnętrzne.
examiner.com
USA
2013-07-02
Nowe zrecenzowane badanie wydane przez dr Judy Carman z Uniwersytetu Finders w Adelajdzie, Australia pokazuje, że świnie zostały uszkodzone przez spożycie paszy zawierającej organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO).
GMO to uprawy, które zostały zaprojektowane w laboratorium do produkcji własnych pestycydów lub potrafiące się oprzeć ciężkim zastosowaniom pestycydów, takich jak Roundup (produkowany przez Monsanto Company).
W badaniu świnie, które jadły genetycznie zmodyfikowaną paszę miały znacznie częstsze przypadki zapalenia żołądka niż świnie na diecie bez GMO. Lochy w badaniu miały średnio o 25 procent większe macice od tych nie karmionych GMO co jest wskaźnikiem choroby, co wymaga dalszych badań.
Według dr Carman i jej zespołu, wyniki badań były uderzające i statystycznie istotne.
"Nasze wyniki są godne uwagi z kilku powodów," powiedziała Dr Carman. "Po pierwsze, odkryliśmy te objawy w realnych warunkach na terenie gospodarstwa rolnego, a nie w laboratorium, ale z dodatkową korzyścią ścisłej kontroli, które nie są normalnie obecne w gospodarstwach rolnych".
"Po drugie, wykorzystaliśmy świnie. Świnie z tego typu problemami zdrowotnymi kończą na naszych stołach ... świnie mają też podobny układ trawienny do ludzi, więc musimy zbadać, czy ludzie mają również problemy trawienne po spożywaniu upraw GMO."
Naukowcy odkryli, te negatywne skutki, gdy podawano zwierzętom mieszankę upraw zawierających trzy odrębne genetycznie zmodyfikowane geny i nowe białka, które są produkowane dzięki genom w uprawach, takich jak kukurydza i soja.
Dr Carman szybko podkreśliła, że obecnie żaden regulator żywności na świecie, nie wymaga oceny bezpieczeństwa dla ewentualnych skutków toksycznych mieszanin genetycznie zmodyfikowanych genów w produkowanej żywności. Regulatorzy po prostu założyli, że to nie może się zdarzyć.
"Nasze wyniki dostarczają wyraźnych dowodów na to, że organy regulacyjne potrzebują systemu oceny bezpieczeństwa upraw GMO zawierających mieszanki genów GMO, niezależnie od tego, czy te geny występują w jednej roślinie GMO czy mieszance roślin GMO spożywanych w tym samym posiłku."
"Tak długo, jak genetycznie modyfikowane uprawy były obecne w podawanej żywności, widzieliśmy zwiększenie problemów trawiennych i reprodukcyjnych u zwierząt. Teraz jest to naukowo udokumentowane." powiedział Howard Vlieger, rolnik, doradca ds upraw i hodowli zwierząt z Iowa, jeden z koordynatorów badań.
Dokument ze zrecenzowanego badania Journal of Organic Systems: LINK