Czy mają Państwo ochotę na żelki z ludzkim DNA?
Andrew Marszal, telegraph.co.uk
Wielka Brytania
2011-09-13
Nauka i technologia
Może nie mamy apetytu na żelatynę ludzkiego pochodzenia, ale ma ona korzyści dla zdrowia, mówi Andrew Marszal.

W zeszłym tygodniu opublikowano raporty opisujące, że naukowców dzieli jedynie sześć miesięcy od produkcji pierwszego na świecie sztucznego mięsa, stworzonego w laboratorium z tysięcy komórek macierzystych. Jednak istnieje jeszcze bardziej upiorna perspektywa na przyszłość: idea jedzenia sztucznej żywności z ludzi.

To może brzmieć jak science fiction, jednak nowa technika wytwarzania żelatyny z ludzkiego DNA przyciąga "Rosnące zainteresowanie badaczy i kręgów przemysłowych", zgodnie z nowym badaniem przeprowadzonym przez naukowców z Pekińskiego Uniwersytetu Technologii Chemicznej. W artykule, opublikowanym w Journal of Agriculture and Food Chemistry napisano, że zostały przeprowadzone udane eksperymenty, w których ludzkie geny były wszczepione do szczepu drożdży "rosnąć" w duże ilości rekombinowanej (genetycznie zmodyfikowanej) ludzkiej żelatyny.

Żelatyna w przemyśle spożywczym ma długą historię stosowania jako środek żelujący - i, zgodnie z wydawcą czasopisma, American Chemical Society, żelatyna ludzkiego pochodzenia "może stać się substytutem dla pewnej części z 300.000 ton żelatyny pochodzenia zwierzęcego produkowanej rocznie do deserów, ptasiego mleczka, słodyczy i niezliczonych innych produktów".

Będą brane pod rozwagę kwestie bezpieczeństwa. Kiedy na początku tego roku lodziarnia w Londynie rozpoczęła sprzedaż smaków pochodzących z ludzkiego mleka, szybko zostały one wycofane ze względów higienicznych. Food Standards Agency, powiedziała że: "Będą nakładane ograniczenia na sprzedaż lub import tego typu produktów, ponieważ wymagają one przeprowadzenia oceny bezpieczeństwa przed wprowadzeniem na rynek."

Jednak naukowcy nie wierzą, że nowy żelatynowy produkt stanowi jakiekolwiek ryzyko. "Istnieje bardzo duże podobieństwo między żelatyną, która pochodzi od krowy, świni i człowieka", wyjaśnia dr David Olsen, starszy pracownik naukowy w FibroGen, która specjalizuje się w rekombinowanych żelatynach. "Tak więc ze względu na ich podobieństwo, nie mogę zrozumieć, dlaczego miało by istnieć jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Jest to bardzo podobne białko do tego jakie spożywamy od wielu lat."

W rzeczywistości, żelatyna pochodzenia ludzkiego jest już używana w przemyśle farmaceutycznym w produkcji niektórych pigułek i szczepionek. Ściśle kontrolowane techniki produkcji laboratoryjnej oferują bardziej spójny produkt niż "tradycyjna" żelatyna, która jest wykonana z kości i skór świń i krów. Szersze wykorzystanie ludzkich genów istnieje w przemyśle farmaceutycznym w produkcji insuliny dla diabetyków, ludzkich hormonów wzrostu i erytropoetyny, który jest używana w leczeniu niedokrwistości.
 
W rzeczywistości, naukowcy z Pekińskiego Uniwersytetu uważają, że ich metoda ma wiele zalet zdrowotnych w przeciwieństwie do żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Sapporo w Japonii odnotowali wzrost reakcji alergicznych na żelatynę pochodzenia zwierzęcego zawierającą się w szczepionkach, ale taka reakcja na ludzki materiał jest mniej prawdopodobna. Co więcej, ryzyko przekazywania chorób zwierzęcych takich jak BSE zostanie wyeliminowane.
 
To się jednak okaże, czy istnieje duży apetyt na ludzkie białko wśród szerszej publiki. Dr Gregory Kaebnick, z Centrum bioetyki i porządku publicznego (czytaj Centrum Eugeniczne) z siedzibą w USA Hastings, twierdzi, że pomysł produkcji żelatyny ludzkiego pochodzenia "wydaje się rodzić pytanie o kanibalizm" mimo, że takie twierdzenia są błędne. "Żelatyna nie wywodzi się z ludzkich tkanek w taki sam sposób jak zwierzęca żelatyna," mówi. "To naprawdę pochodzi z drożdży - Drożdży, które zostały zmodyfikowane ludzką sekwencją genetyczną".
 
Ta różnica może pomóc usunąć tabu unoszące się nad produktami pochodzenia ludzkiego. "Naprawdę nie będziesz w stanie dostrzec go lub rozpoznać", mówi dr Olsen. "To będzie część jakiegokolwiek jedzenia, a ty nie zauważysz różnicy."
 
Tak czy inaczej, produkt taki nie pojawi się w organicznym sklepie w najbliższym czasie.


Link do oryginalnego artykułu: LINK


(przypis prisonplanet.pl
To jest przedsmak tego w jakim kierunki zmierzamy. Aldous Huxley w książce “Nowy, wspaniały świat (Brave New World, 1932)” pisał, że w przyszłości ludzi będzie się przetwarzać tak jak recyklinguje się inne rzeczy. Szaleni naukowcy i sponsorujące je elity budują zdehumanizowany świat, w którym nie będzie miejsca na jakąkolwiek formę etyki. Człowiek stanie się jak bydło na polu, które jeśli trzeba można będzie przetworzyć na jakąkolwiek inną, bardziej opłacalną formę. Hitler i jego naukowcy zajmujący się eugeniką i przetwarzaniem ciał ludzkich na produkty byli by dumni.

Obecnie coraz więcej krajów przyjmuje eutanazję, budowane też są obiekty do ekologicznego rozpuszczania ciał zmarłych i jednocześnie wzrasta zapotrzebowanie na materiał ludzki do przeszczepów, badań i jak się okazuje również produkcji przemysłowej. Witamy na progach Nowego Porządku Świata.

Filmowa adaptacja książki Huxleya:


przypis prisonplanet.pl



Więcej na ten temat

 Komentarze

Musisz być zalogowany, aby móć komentować. Jeżeli nie posiadasz konta zarejestruj się.
 
Nazwa użytkownika
Hasło
 
edukacyjnyskandal   dodano: 2011-10-17 13:01:50

Więcej
Nauka i technologia

McDonalds zastąpi ludzkich pracowników sztuczną inteligencją.

McDonalds zastąpi ludzkich pracowników sztuczną inteligencją.

McDonalds ma zamiar zastąpić ludzkich pracowników zautomatyzowaną technologią. Jak ogłoszono, sieć fast foodów ​​zamierza użyć nowy,...

Prezydent Duda podpisał Megaustawę 5G. W Warszawie rozpoczęły się niezapowiadane eksperymenty na ludności.

Podczas gdy na świecie trwa dyskusja o kryzysie zdrowotnym wywołanym przez pola elektromagnetyczne prezydent Andrzej Duda podpisał...

Google nagrywa audio i wideo domowników 24/7.

Ostatnie podrygi fanatyków szczepień.

Projekt SCoPEx: Bill Gates realizuje plan ludobójstwa pod pretekstem powstrzymania „zmian klimatu”.



Programy Infowars:



Wykład dr Jaśkowskiego nt żywienia:



#RAPORT Z POLSKI - 5G:

TECH. Krytyka rozwoju technologicznego:

Część druga. Człowiek jako maszyna:

Część trzecia. Kultura jako maszyna:

Jesz genetycznie modyfikowaną żywność? To obejrzyj to:

Multimedia

Fotografie i reportaże: Bilderberg 2019.

Fotografie i reportaże: Bilderberg 2019.

Ta strona poświęcona jest zjazdowi Grupy Bilderberg 2019 odbywającemu się pomiędzy 30 maja i 2 czerwca w hotelu Hotel Montreux...

Fotografie i reportaże: Bilderberg 2018.

Ta strona poświęcona jest zjazdowi Grupy Bilderberg 2018 odbywającemu się pomiędzy 7 a 10 czerwca w hotelu NH Torino Lingotto Congress,...

Geoinżynieria 3. Kontrola populacji.

TECH. Krytyka rozwoju środowiska technologicznego. Prezentacja.

Konferencja "SZCZEPIENIA XXI WIEKU”.

kontakt e-mailowy:
© 2010 PRISON PLANET.PL  |  Wszelkie prawa zastrzeżone