Wiodący genetyk: "spada globalny poziom inteligencji ludzkości".
Mike Barrett, naturalsociety.com
USA
2013-02-17
Nauka i technologia
Czy zaskakuje cię to, że ludzka rasa powoli staje głupsza i głupsza? Pomimo naszych osiągnięć na przestrzeni ostatnich dziesiątków, a nawet setek lat, niektórzy "eksperci" twierdzą, że ludzie tracą zdolności kognitywne i są coraz bardziej emocjonalnie niestabilni. Naukowiec Stanford University i genetyk dr Gerald Crabtree uważa, że obecny spadek inteligencji ma wiele do czynienia z niekorzystnymi mutacjami genetycznymi.

Według Crabtree, nasze zdolności poznawcze i emocjonalne są podsycane i określane przez działanie tysięcy genów. Jeśli mutacja wystąpiła w jakimkolwiek z tych genów, co jest bardzo prawdopodobne, będzie to miało negatywny wpływ na inteligencję lub emocjonalną stabilność.

"Chciałbym założyć, że jeśli przeciętny obywatel Aten z 1000 roku pne pojawił by się nagle między nami, on lub ona byliby wśród najzdolniejszych i najbardziej intelektualnie rozwiniętych z naszych kolegów i towarzyszy, z dobrą pamięcią, szeroką gamą pomysłów i jasną wizją najważniejszych spraw. Ponadto przypuszczam, że on lub ona będzie stać wśród jednych z najbardziej emocjonalnie stabilnych z naszych znajomych i przyjaciół," genetyk zaczął swój artykuł w czasopiśmie naukowym Trends in Genetics.

Ponadto, genetyk wyjaśnia, że ludzie z konkretnymi, negatywnymi mutacjami genetycznymi mają większe niż kiedykolwiek szanse by przetrwać i żyć wśród "silnych". Teoria Darwina o "przetrwaniu najlepiej przystosowanych" ma mniejsze zastosowanie w dzisiejszym społeczeństwie, w związku z tym ci z lepszymi genami nie muszą dominować w społeczeństwie jak to miałoby miejsce w przeszłości.

Choć hipoteza ta ma pewne zalety: to czy geny są naprawdę głównym powodem ogólnego spadku inteligencji ludzkości? Jeśli ludziom naprawdę brakuje inteligencji bardziej niż kiedykolwiek, ważne jest aby rozpoznać inne możliwe tego przyczyny. Rzućmy okiem na rolę jaką odgrywa w tym wszystkim nasz system żywnościowy.

To smutne, ale prawdziwe, nasz obecny system żywnościowy przyczynia się do obniżenia inteligencji na całym spektrum.

Zaopatrzenie w wodę, Fluor obniża IQ.

Naukowcy z Harvardu odkryli, że substancja znajdująca się w krajowych dostawach wody, fluor, obniża IQ i ogłupia ludność. Badacze, którzy opublikowali swoje odkrycia w czołowym czasopiśmie Environmental Health Perspectives, czasopiśmie medycznym będącym częścią amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences, stwierdzili, że "nasze wyniki potwierdzają możliwość negatywnych skutków wynikających z ekspozycji na fluor w neurorozwoju dzieci".

"W tym badaniu odkryliśmy istotną zależność pomiędzy dawką i reakcją pomiędzy poziomem fluoru w surowicy a IQ dzieci... Jest to 24 badanie, które wykazało taką zależność".



Jeden prawnik, Paul Beeber, przewodniczący New York State Coalition Opposed to Fluoridation NYSCOF, odpowiedział na badania, mówiąc: "Jest bezsensem poddawanie naszych dzieci eksperymentowi fluoryzacji by zaspokoić program polityczny i pewne grupy interesów. Nawet jeśli fluoryzacja zmniejsza ubytki to czy zdrowie zębów jest ważniejsze niż zdrowie mózgu? Już nadszedł czas by pominąć politykę i zatrzymać fluoryzację."  [w USA prowadzi się szeroką kampanię fluoryzacji wody pitnej.]

Pestycydy zmniejszają inteligencję.
Jedno badanie opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences odkryło, że pestycydy, które są rozpowszechnione w żywności tworzą trwałe zmiany w całkowitej strukturze mózgu - zmiany zostały powiązane z niższym poziomem inteligencji i zmniejszeniem funkcji poznawczych. W szczególności, naukowcy odkryli, że pestycyd znany jako chloropiryfos (CPF) był związany z "istotnymi nieprawidłowościami". Ponadto, stwierdzono negatywny wpływ nawet przy niskich poziomach ekspozycji.

Główny badacz Virginia Rauh, profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Mailman, podsumował wyniki: "Toksyczna ekspozycja w tym krytycznym okresie może mieć daleko idące skutki dla rozwoju mózgu i funkcjonowania zachowań."

Przetworzona żywność i syrop kukurydziany powodują “ogłupienie” społeczeństwa.
Badając 14.000 dzieci, Brytyjscy naukowcy odkryli związek pomiędzy przetworzoną żywnością i spadkiem IQ. Po zbadaniu diety tych dzieci i analizowaniu ankiet składanych przez rodziców, naukowcy odkryli, że jeśli dieta dzieci składała się z przetworzonych produktów w wieku 3 lat, to spadek IQ może rozpocząć się w ciągu najbliższych pięciu lat. "Badania wykazały, że od ósmego roku życia u dzieci odnotowano spadek IQ. Tymczasem dzieci, które miały dietę bogatą w składniki odżywcze, w tym owoce i warzywa, zwiększyły swoje IQ w ciągu 3 lat." Żywność bogata w składniki odżywcze była określana przez badaczy jako najprawdopodobniej tradycyjne owoce i warzywa.

Co ciekawe, jeden konkretny składnik wszechobecny w żywności przetworzonej i napojach słodzonych na całym świecie czyli wysoko fruktozowy syrop kukurydziany HFCS (w Polsce nazywany syropem glukozowo-fruktozowym)- został powiązany z ograniczaniem IQ. Naukowcy UCLA którzy doszli do tych ustaleń, odkryli że HFCS może uszkadzać funkcje mózgu konsumentów na całym świecie zaburzając funkcje uczenia się i pamięci. W rzeczywistości, oficjalna publikacja stwierdza, że HFCS może sprawić, że będziesz "głupi".

Mutacje genów mogą mieć coś wspólnego z naszym ciągłym spadkiem inteligencji, ale pomyślmy przez chwilę co sami robimy pogłębiając jeszcze ten spadek.


Link do oryginalnego artykułu: LINK


Spożywanie fluoru obniża IQ!  |  Zniewieszczające substancje chemiczne odkryto w markowej odzieży.   |  Chemia z plastikowych opakowań wpływa na zniewieszczenie mężczyzn.   |  Po spożywaniu zup z puszki poziom BPA w organizmie wzrasta o 1200%.   |  Chemikalia, które “sprawiają, że trzyletnie dziewczynki są agresywne i nadpobudliwe".   |


Więcej na ten temat

 Komentarze

Musisz być zalogowany, aby móć komentować. Jeżeli nie posiadasz konta zarejestruj się.
 
Nazwa użytkownika
Hasło
 
© 2010-2021 PRISON PLANET.PL  |  Wszelkie prawa zastrzeżone