Kolejna firma przedstawia drukowane w 3D „mięso” jako przyszłość żywności.
zerohedge.com
USA
2022-10-17
Pomimo spadającego zainteresowania i spadających cen akcji wielu firm, na całym świecie wciąż próbuje się promować substytuty mięsa. Rynek ten jest bardzo ograniczony i generalnie nikt nie chce tych produktów. Impossible Burger i Beyond Meat to ostatnie nieudane próby wykorzystania białek soi, fasoli i grochu do odwzorowania doznań spożywania burgerów. Firmy te posuwają się nawet do współpracy z fast food-owymi franczyzami takimi jak Burger King i McDonald's, tylko po to, by te programy zostały anulowane z powodu braku zainteresowania.
Sztuczne mięso i usuwanie mięsa z diety publicznej jest od kilku lat stałym programem ONZ, opartym na twierdzeniu, że hodowla zwierząt emituje zbyt wiele gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do „zmian klimatu”.
Te maszyny druku mięsa mają również zastosowanie w druku organów do przeszczepów:
Izraelska firma Redefine Meat wkracza na europejski rynek z metodą laboratoryjnego druku steków 3D zamiast typowej hodowlanej alternatywy dla burgerów. Poza tym, że proces wygląda dość groteskowo i nienaturalnie, to jest bardzo mało prawdopodobne, aby substytut pasty mięsnej kiedykolwiek zbliżył się do smaku prawdziwego steku. Sam zadaj sobie pytanie czy chciałbyś jeść coś takiego?