Glifosat znaleziono w 19 z 20 testowanych piw i win.
globalresearch.ca
USA
2019-03-04
Glifosat, aktywny składnik środka chwastobójczego Monsanto Roundup, który został w niektórych badaniach powiązany z rakiem, jest także ukrytym składnikiem prawie 20 popularnych piw i win.
W poniedziałek USA Today podało, że publikacja raportu zbiega się z rozpoczęciem pierwszego federalnego procesu przeciwko Monsanto i Bayerowi (jego nowej spółce matce) mającego osądzić czy Roundup powoduje raka.
"Dziś, gdy sąd federalny przygląda się związkowi pomiędzy Roundupem a rakiem, uważamy, że jest to idealny moment, by rzucić światło na glifosat.” powiedziała autorka publikacji i dyrektor U.S. PIRG Toxic, Kara Cook-Schultz, w wywiadzie dla USA Today. "Ta substancja może okazać się prawdziwym zagrożeniem dla zdrowia wielu Amerykanów i powinni oni wiedzieć, że jest wszędzie - w tym w wielu ulubionych alkoholach".
Alkoholem o najwyższym stężeniu glifosatu było wino Sutter Home Merlot, z 51,4 częściami na miliard (ppb). Popularne marki piwa, takie jak Coors Light, Miller Lite i Budweiser, miały stężenia powyżej 25 ppb. Pełne wyniki badań, od najwyższego do najniższego stężenia glifosatu w ppb, wymieniono poniżej.
[…] Agencja EPA stwierdziła, że glifosat nie jest rakotwórczy dla ludzi, ale Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia orzekła w 2015 r., że jest prawdopodobnym czynnikiem rakotwórczym. Niedawno opublikowane w lutym badanie odkryło, że osoby narażone na glifosat miały o 41 procent wyższe prawdopodobieństwo rozwinięcia chłoniaka.