Zgodnie z raportem NextGov właśnie dopuszczono do konsumpcji mięsa ze zmodyfikowanych genetycznie świń. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) dopuściła je w niemieckich kiełbaskach.
Edycja genów polega na dokonywaniu zmian w DNA organizmu, które zwykle występują w naturze lub w wyniku selektywnej hodowli, ale bez narzędzia takiego jak CRISPR zajęłoby to znacznie więcej czasu.
Chociaż zezwolenie FDA jest ograniczone do tych konkretnych świń, to pokazuje, że edycja genów zwierząt gospodarskich w celu szybkiego uzyskania pożądanych cech w celu ulepszenia produkcji żywności jest realną strategią pomagającą wyżywić rosnącą populację planety, ale oczywiście zmienioną żywnością, która nie jest bezpieczna — jak te świnie.
Co się od dekad naprawdę dzieje w laboratoriach świata:
Jon Oatley, profesor w School of Molecular Biosciences w College of Veterinary Medicine na Uniwersytecie Washington State, pracuje nad zatwierdzeniem przez FDA linii świń poddanych edycji genetycznej i uważa, że niezbędne jest ustanowienie przez uniwersytety precedensu poprzez współpracę z federalnymi organami regulacyjnymi w celu wprowadzenia tych zwierząt do łańcuchów produkcji żywności, upewniając się, że badania nie pójdą na marne.
„Ważne jest, aby uniwersytet ustanowił precedens, współpracując z federalnymi organami regulacyjnymi, aby wprowadzić te zwierzęta do żywności” powiedział. „Jeśli nie przejdziemy przez ten proces, to wszystkie badania, które prowadzimy, pójdą na marne, ponieważ nigdy nie trafią do ludzi”.
[…] Inne firmy zatwierdziły przez FDA genetycznie zmodyfikowane zwierzęta, ale ich podejście było transgeniczne, polegające na wstawianiu DNA z gatunków zewnętrznych do genomu organizmu. Z drugiej strony edycja genów jest bardziej zaawansowaną technologią, która działa tylko w DNA gatunku i może wprowadzać zmiany, które mogą wystąpić naturalnie lub w wyniku tradycyjnych praktyk hodowlanych.
Film- Żywność GMO. Wykład Jeffreya M. Smitha.
Ale to właśnie ta technologia i ingerencja w nasz łańcuch pokarmowy są odpowiedzialne za szereg zjawisk i problemów zdrowotnych. Jak ostrzegają naukowcy stwierdzono, że sama technologia CRISPR powoduje setki „niezamierzonych mutacji”.
Link do oryginalnego artykułu: LINK