„Neutralność węglowa” drukowanej w 3D żywności, zwłaszcza mięsa, to szybko zmieniający się trend w świecie kulinarnym, który może pojawić się w Twojej pobliskiej restauracji. Cały proces drukowania żywności jest przedstawiany jako „zrównoważona” alternatywa dla rolnictwa komercyjnego – które wymaga znacznych ilości ziemi, wody, pasz i paliw kopalnych do obsługi wszystkiego, od generatorów po sprzęt rolniczy i ciężarówki do transportu. Potem oczywiście ubojnia, pakowanie, a następnie transport gotowego produktu do supermarketów i dostawców restauracyjnych.
W ciągu najbliższych pięciu lat koszt drukowania mięsa 3D może spaść do punktu, w którym supermarkety zaczną oferować produkty z laboratorium. Czytelnicy być może pamiętają, że wspominaliśmy już między innymi o drukowanych w 3D antrykotach, piersiach z kurczaka i nuggetsach z kurczaka.
Teraz, jak wynika z komunikatu prasowego japońskim naukowcom z Uniwersytetu w Osace udało się wydrukować w 3D wołowinę wagyu.
Wagyu to jedno z najbardziej poszukiwanych i najdroższych mięs na świecie, znane z marmurowej tekstury i bogactwa smaków.
„Wykorzystując strukturę histologiczną wołowiny Wagyu jako plan, opracowaliśmy metodę drukowania 3D, która może wytwarzać złożone struktury dostosowane do indywidualnych potrzeb, takie jak włókna mięśniowe, tłuszcz i naczynia krwionośne” – powiedział główny naukowiec Dong-Hee Kang. Zespół wykorzystał dwie różne komórki macierzyste od krów, zwane bydlęcymi komórkami satelitarnymi i komórkami macierzystymi pochodzącymi z tkanki tłuszczowej – w odpowiednich warunkach laboratoryjnych – naukowcy wydrukowali następnie sztuczną wołowinę Wagyu.
„Poszczególne włókna, w tym mięśnie, tłuszcz lub naczynia krwionośne, zostały wytworzone z tych komórek za pomocą biodrukowania. Następnie włókna zostały ułożone w 3D, zgodnie ze strukturą histologiczną, aby odtworzyć strukturę prawdziwego mięsa Wagyu, które zostało ostatecznie pokrojone prostopadle w podobny sposób do tradycyjnego japońskiego cukierka Kintaro-ame. Proces ten umożliwił rekonstrukcję złożonej struktury tkanki mięsnej w konfigurowalny sposób."
Naukowcy nie wspomnieli, czy współpracują z producentem żywności, który mógłby skalować technologię do rozmiarów komercyjnych, i czy fałszywe mięso wagyu byłoby tańsze niż prawdziwe mięso wagyu.
Tak więc, podczas gdy globalne elity mogą mieć nadzieję, że rewolucja druku 3D w końcu wyeliminuje komercyjne rolnictwo i hodowlę zwierząt „jako drogę do bardziej zrównoważonej, zielonej przyszłości”…
... jeśli nie chcesz jeść mięsa hodowanego w laboratoriach - nadszedł czas, aby kupić trochę ziemi uprawnej (w obszarze bez suszy) i zacząć hodować własne bydło lub lokalnie pozyskiwać wołowinę z farm na wsi.
Link do oryginalnego artykułu: LINK